Gratis Kenteken Check

Wij Checken:
 • Schadeverleden
 • Eigenarenhistorie
 • Gestolen Auto's
 • Kilometerstand check
 • Gedailleerde waarde
+94 Andere Punten

Check APK Keuring via Kenteken

Zelf online checken wanneer de APK keuring verlopen is,  is geen luxe maar een noodzaak die u veel ellende kan besparen. Met de APK check ziet u precies wanneer het voertuig weer op APK keuring moet én krijgt u inzicht in alle eerdere afkeurpunten van een voertuig zodat u een betere inschatting kunt maken in de waarde en technische staat van een voertuig. Het checken van de APK vervaldatum en/of afkeurpunten is ook handig als u gewoon aan het oriënteren bent en u ziet een leuke auto te koop staan.

APK Vervaldatum check

Vlak na aankoop de auto APK laten keuren kan een hoop geld kosten!

APK Check levert belangrijke info mbt keuringAls u een auto koopt de auto waarvan de periodieke APK vervaldatum overschreden is, dan kan het heel goed zijn dat u vlak na aankoop een berg geld kwijt bent aan reparaties van (verborgen) gebreken.
De APK keuring zelf kost slechts een paar tientjes maar als er tijdens de APK inspectie (kleine) defecten naar voren komen die voor de keuring belangrijk zijn, dan zullen die mankementen hersteld moeten worden.

Dit hoeven niet altijd heel bijzondere mankementen of werkzaamheden te zijn. Soms volstaat het verwisselen van banden en/of de ruitenwissers. Maar een bandenwissel kan u al snel honderden euro’s kosten. En dat is geld dat u niet kwijt had hoeven te zijn als u van te voren had geweten dat de auto gekeurd moest worden.
Als tijdens de kentekencheck blijkt dat de APK vervaldatum zeer dichtbij is, dan kunt u de verkoper daar op aan spreken, een lagere koopprijs bedingen, of eventueel verder kijken naar een alternatief voertuig dat wel recentelijk APK goedgekeurd is.

APK Afkeurpunten opvragen

 

 

Wat is de APK keuring?

De afkorting APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. De APK keuring is een autokeuring die niet alleen in Nederland, maar in heel Europa wettelijk verplicht is. De keuring is sinds 1994 verplicht gesteld ter bevordering van de verkeersveiligheid, maar ook om het milieu te beschermen. Tijdens een APK keuring wordt er gecontroleerd of een auto veilig is en of de auto aan de gestelde milieueisen voldoet. Is dit niet het geval? Dan wordt de auto afgekeurd.

Tijdens de APK keuring wordt er gelet op de volgende onderdelen:

 •  Verkeersveiligheid –  remmen,  schokdempers, wielophanging, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie.
 •  Milieu  – Uitstoot van uitlaatgassen
 •  Registratie  – kilometerstand, het voertuigbewijs, voertuigidentificatienummer en de gebruikte brandstof.

Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/apk/vraag-en-antwoord/wat-wordt-er-gekeurd-bij-de-algemene-periodieke-keuring-apk

Afgekeurd en toch rijden?

Met een afgekeurde auto mag u niet rondrijden. Doet u dit wel, dan kunt u 2 maanden na het verstrijken van de vervaldatum als kentekenhouder een flinke boete krijgen (Deze boete bedraagt €130 Euro in 2018) Ook als u niet op de weg rijdt kunt u een boete verwachten als uw auto niet tijdig gekeurd is. Tevens dient u de eventuele gebreken aan de auto te laten repareren om alsnog een nieuwe APK goedkeuring te krijgen, voordat u weer de weg op mag. Ook kunt u een boete voorkomen door het voertuig te schorsen.

Waar kan ik een APK Keuring uitvoeren?

RDW LogoAls autobezitter bent u verplicht regelmatig een APK keuring uit te laten voeren door een RDW goedgekeurd bedrijf. Het RDW ziet toe op het apk keuringstraject en voert jaarlijks meer dan 200.000 steekproeven uit.

Let op het RDW keurmerk bij het kiezen van een garage.


Hoe vaak APK Keuring uitvoeren?

Hoe vaak de APK keuring uitgevoerd moet worden, is afhankelijk per voertuig. Nieuwere auto’s hebben bijvoorbeeld minder vaak een keuring nodig dan oudere voertuigen en voor voertuigen met benzinemotor gelden andere regels dan voor voertuigen met electromotor of diesel of gas motor. Ook het gewicht speelt een rol, zo gelden er voor zware auto’s (boven 3500 kg) andere regels dan voor auto’s t/m 3500 kg.

Hieronder een overzicht van de APK regels die gelden sinds 1 mei 2018:

Voertuigsoort Datum eerste toelating Brandstofsoort Wanneer keuren?
Personenauto’s (met een ledig gewicht tot en met 3.500 kg) en lichte bedrijfsauto’s (met een maximaal toegestane massa tot en met 3.500 kg)

Driewielige motorvoertuigen boven de 400 kg en met een ledig gewicht tot en met 3.500 kg.

Na 1 januari 2005 Benzine, alcohol en/of elektromotor Eerste APK na 4 jaar (voor vervaldatum APK), daarna twee keer na 2 jaar (voor vervaldatum APK), daarna elk jaar (voor vervaldatum APK)
Na 1 januari 2005 Diesel, gas of anders (evt.in combinatie met elektrisch) Eerste APK na 3 jaar (voor de vervaldatum APK), daarna elk jaar (voor vervaldatum APK)
Vóór 1 januari 2005, voertuig niet ouder dan 30 jaar Alle soorten Eerste APK na 3 jaar (voor vervaldatum APK), daarna elk jaar (voor vervaldatum APK)
Voertuig 30 jaar of ouder Alle soorten Eens per 2 jaar (voor vervaldatum APK)
Vóór 1 januari 1960 Alle soorten Geen APK-plicht
Zware voertuigen (boven de 3.500 kg) Na 1 januari 1960 Alle soorten Elk jaar APK (voor de vervaldatum)
Vóór 1 januari 1960 Alle soorten Geen APK-plicht
Bijzondere voertuigen (taxi, ambulance, bus, vervoer gevaarlijke stoffen) Alle toelatingsdata Alle soorten Elk jaar APK

Bron

Als u een APK keuring uit hebt laten voeren, ontvangt u een APK keuringsrapport. Dit rapport is beperkte tijd geldig. Als de keuring en dus het rapport bijna afloopt, krijgt u 6 tot 11 weken voor het verlopen van de geldigheidsdatum automatisch een brief thuis. In deze brief  staat dat u opnieuw een APK keuring uit moet laten voeren. Zoals al eerder vermeld, bent u verplicht dit voor de einddatum van de volgende APK keuring te doen.

Wat staat er het APK keuringsrapport?

In het keuringsrapport staat of uw auto is goedgekeurd of afgekeurd, inclusief een overzicht van de afkeurpunten. Daarnaast kunnen er op het rapport adviespunten en reparatieadviespunten staan. Adviespunten zijn punten die niet direct tot afkeuring leiden, maar waaraan wel binnen afzienbare tijd aandacht besteed moet worden door het vervangen of repareren van onderdelen.

Wat Kost een APK Keuring?

Er gelden geen wettelijke eisen of richtlijnen met betrekking tot de prijs van een APK keuring.  Om onaangename verassingen te voorkomen adviseren we u om vantevoren goed te informeren bij een erkende keuringsinstantie in uw buurt. In 2018 lopen de prijzen voor een APK keuring uiteen van € 19,- tot € 65,-.  Sommige garages rekenen extra kosten voor de roetmeting, viergastest of het afmelden van de auto.

 

 

Een tweedehands auto met APK kopen

Met een auto zonder APK goedkeuring mag je niet rondrijden in Nederland. Als je een tweedehands auto wil kopen, wil je er natuurlijk verzekerd van zijn dat je er de openbare weg mee op kan. Daarom is het erg belangrijk om te achterhalen of het voertuig in kwestie wel een geldige APK heeft.

Je kunt de APK historie van een auto achterhalen door een kentekencheck uit te voeren. Je vult het kenteken van de auto in, je verstuurt je aanvraag en je krijgt vervolgens een autorapport op je scherm. In dit rapport lees je onder andere wanneer de auto in kwestie voor het laatst een APK heeft gehad. Ook lees je of de auto wel of niet door de keuring heen is gekomen en kun je precies zijn wat de eventuele afkeurpunten waren. Ten slotte  lees je wanneer de auto een nieuwe keuring nodig heeft. Allemaal interessante informatie voor jou als potentiële koper.

Wil je een tweedehands auto kopen, dan zijn er drie mogelijkheden:

 • Je koopt een goedgekeurde auto.
 • Je koopt een afgekeurde auto.
 • Je koopt een auto met verlopen APK.

Meer hierover, lees je in onderstaande alinea’s.

Een goedgekeurde auto kopen

Heb je een kentekencheck uitgevoerd en lees je in het voertuigrapport dat de auto die je mogelijk wil kopen, een goede APK keuring heeft gehad? Dan kun je deze auto zonder enige zorgen aanschaffen. Je weet nu namelijk zeker dat de auto die je wil kopen, aan de veiligheids- en milieueisen van de Algemene Periodieke Keuring voldoet. Dit zegt niet alles over de kwaliteit van de auto, maar het is in ieder geval een goed teken.

TIP: Controleer wel even in het rapport wanneer de volgende keuring uitgevoerd moet worden. Is dit op de zeer korte termijn, dan kun je mogelijk met de verkoper van de auto overleggen dat de APK keuring door hem of haar betaald moet worden. Duurt dit nog wel even, dan zijn de kosten van de keuring normaal gesproken voor eigen rekening. 

Een afgekeurde auto kopen

 

Rem word gerepareerd tbv APK Keuring

In het autorapport dat je ontvangt, kan ook staan dat een auto afgekeurd is bij de vorige APK keuring. Dit is erg belangrijke informatie voor jou als potentiële koper. Als een auto afgekeurd is, betekent dit namelijk dat het voertuig niet aan de veiligheidseisen en/of aan de milieueisen van de Algemene Periodieke Keuring voldoet. Dit zegt jou als koper dat de auto niet van de beste kwaliteit is en dat er op zijn minst reparaties moeten plaatsvinden voordat het voertuig weer de openbare weg op mag.

TIP: Lees je in het opgevraagde autorapport dat het voertuig in kwestie niet door de vorige APK keuring heen gekomen is? Dan raden wij je aan vooral verder te lezen, want in het gratis voertuigrapport kun je ook achterhalen waarom een auto afgekeurd is. Op basis van de informatie die je in het rapport krijgt, bepaal je vervolgens of je de auto in kwestie wel of niet wil kopen. Besluit je de auto toch te kopen, ondanks de afgekeurde APK? Houd er dan rekening mee dat je pas in de auto mag rijden als je deze opnieuw laat keuren. Om de auto dit keer wel door de keuring heen te laten komen, moet je deze mogelijk (flink) laten repareren. Dit kost geld.

Een auto met verlopen APK kopen

Het kan ook zo zijn dat de auto die je mogelijk wil kopen, niet voor het verlopen van de vorige APK keuring een nieuwe keuring heeft gehad. Dit betekent dat als je deze auto wil kopen, je het voertuig eerst moet laten keuren. Dit kost geld. En als de auto niet door de keuring heen komt, moet je ook nog geld betalen voor een onderhoudsbeurt en/of reparaties. Dit kost nog meer geld. Het is dan ook goed hier rekening mee te houden.

Wij raden je aan om de verkoper van de auto te vragen waarom deze niet bijtijds gekeurd is, waardoor de APK nu verlopen is. Wellicht heeft de verkoper hier een goede reden voor. Is het verhaal van de koper een beetje vaag? Dan is het goed om achterdochtig te zijn. De kans is namelijk ook aanwezig dat de verkoper de auto bewust niet heeft laten keuren, omdat hij of zij bang was dat de auto niet door de keuring zou komen. Besluit je de auto toch te kopen en komt deze inderdaad niet door de keuring heen, dan word jij met hoge onderhouds- en/of reparatiekosten geconfronteerd.

TIP: Alleen als het verhaal van de verkoper over de verlopen APK betrouwbaar is, raden wij je aan om alsnog te overwegen dit voertuig te kopen. Klopt het verhaal niet of komt het simpelweg niet betrouwbaar over? Ga dan liever op zoek naar een andere tweedehands auto, met goedgekeurde APK.

APK keuring info? Doe een APK check

Wil je APK keuring info over de tweedehands auto die je mogelijk aan wil schaffen? Voer dan hierboven een check uit dmv het kenteken in te vullen. Met deze autocheck krijg je niet alleen algemene voertuiggegevens tot je beschikking, maar kom je er bovendien achter of een auto wel of geen APK heeft gehad. Heeft de auto inderdaad een periodieke APK keuring ondergaan, dan kun je direct lezen of het voertuig wel of niet door de keuring heen gekomen is en wat de eventuele afkeurpunten zijn. Deze gratis informatie gebruik je om te bepalen of je de auto in kwestie wel of niet wil kopen.

Voorkom ongemakkelijke verrassingen

U bent al een paar dagen met de verkoper van die mooie tweedehandsauto in gesprek en het lijkt er op dat jullie het eens gaan worden over de prijs. U kunt bijna niet wachten om de sleutels in het contact te steken om een stuk te gaan rijden. Het is op dit punt te hopen dat u wel goed en volledig op de hoogte bent van de conditie van de auto en of de auto toevallig niet binnenkort APK gekeurd moet worden. Het zou immers erg vervelend zijn als u er op het laatste moment achter moet komen dat die mooie bolide over een maand op moet voor de APK keuring. Om uzelfte  behoeden voor dergelijke ongemakkelijke situaties kunt u van te voren thuis alle informatie inwinnen die u nodig heeft om weloverwogen beslissingen te nemen. Met de APK check kunt u van te voren zien of er een geldige APK op het voertuig zit, of het voertuig gestolen is, verzekerd is,  en of er misschien wel een terugroep actie voor het voertuig open staat. Door even een kenteken check uit te voeren voordat u over gaat tot het aanschaffen van het voertuig kunt u uzelf van dit soort problemen behoeden.

Wij adviseren altijd een gratis APK keuring check te doen alvorens beslissingen over een voertuig te maken. Zo weet je een stuk zekerder dat je een goede investering doet bij het kopen van een tweedehands auto. Voorkom vervelende problemen na de koop en doe vandaag nog een kentekencheck voor APK keuring info.