Gratis Kenteken Check





Wij Checken:
  • Schadeverleden
  • Eigenarenhistorie
  • Gestolen Auto's
  • Kilometerstand check
  • Gedailleerde waarde
+94 Andere Punten

Een auto invoeren uit Duitsland doe je zo

Denk je erover een auto of motor te importeren uit Duitsland? Lees dan de onderstaande post met alle tips en tricks voor het succesvol invoeren van een voertuig vanuit het buitenland.

Wil je (veel) geld besparen op de aanschaf van een auto of kun je in Nederland maar geen geschikte auto vinden? Neem dan eens een kijkje over de grens bij onze oosterburen voor een goede occasion of nieuwe auto. Het het aanbod van zowel occasions als nieuwe auto’s in Nederland niet heel groot als je het vergelijkt met het aanbod in onze omringende landen. Duitsland is vanwege een omvangrijke auto-industrie met name geschikt voor het vinden van een goedkope, kwalitatief goede auto. Gemiddeld genomen worden er in Duitsland meer dan twee miljoen occasions te koop worden aangeboden!

Invoeren

Als je een auto in Duitsland koopt, moet je er rekening mee houden met het feit dat de auto dan moet worden geïmporteerd. Er komen bij het invoeren van een auto uit Duitsland een aantal belangrijke en niet altijd even eenvoudige zaken kijken. Daarom hebben wij de belangrijkste stappen en tips voor je op een rijtje gezet. Zo weet je precies wat je moet doen en welke mogelijkheden er allemaal zijn. Op deze manier kom je niet voor nare verrassingen te staan wanneer je besluit een auto uit Duitsland te importeren.

Voordelig

Over het algemeen is het kopen en invoeren van een auto uit Duitsland op verschillende fronten voordelig. Er is daar een uitgebreider aanbod van auto’s. Daarnaast zijn niet alleen tweedehands, maar ook nieuwe auto’s zijn in ons buurland vaak wat/een stuk goedkoper. Het nadeel van het importeren van een auto is natuurlijk wel dat er op gebied van administratie meer bij komt kijken. Denk hierbij aan een kenteken aanvragen, het transport, het papierwerk en meer. Ook dient er rekening geworden te houden met het verhoogde risico dat je loopt wanneer je een auto in het buitenland aanschaft.

1. De geschikte auto vinden

De eerste en misschien wel belangrijkste stap is het vinden van een geschikte auto. In Duitsland is er een enorm groot aanbod van occasions en nieuwe auto’s. Er wordt geschat dat er maar liefst 2.000.000 occasions zijn in Duitsland! Duitsland is verder een echt autoland, er worden dus ook talloze nieuwe Volkswagens, Mercedessen, BMW’s, Audi’s, Opels en Porsches aangeboden. Er zit dus vast wel een geschikte auto voor je tussen.

Let bij het aanschaffen van een tweedehands auto in Duitsland wel goed op. Niet elke Duitse occasion verkeert in goede staat zonder dat je dit kunt zien. Duitsland kent namelijk geen kilometerregistratie of NAP checks zoals wij die in Nederland wel kennen. De enige indicatie die je hebt van de staat van de auto is het onderhoudsboekje en misschien de keuringsrapporten. Van de meeste Duitse occasions is de staat van onderhoud en de daadwerkelijke kilometerstand niet goed vast te stellen. Neem daarom altijd een kijkje onder de motorkap en wees niet bang om vragen te stellen. Voor auto’s en motoren uit Belgie en Duitsland is het mogelijk om via de chassischeck een en ander over de historie van het voertuig te achterhalen. Laat desnoods een keuring uitvoeren, bijvoorbeeld door de Dekra, een Duitse keuringsinstantie.

Waar vind je nu deze Duitse auto’s? Er zijn een aantal grote websites, zoals Autoscout24, Mobile.de en Ebay-kleinanzeigen.de. Voer hier een postcode, merk of model auto in en je krijgt direct alle beschikbare occasions te zien. Voor nieuwe auto’s, die je ook wel op de genoemde sites kunt vinden, raden wij ook aan om te kijken bij de lokale Duitse dealers.

Iets wat ook belangrijk is om te vermelden, is dat de Duitse autohandelaars vlak over de grens weten dat Duitse auto’s populair zijn onder Nederlanders. Om deze reden schroeven zij hun prijzen wel eens een beetje op. Wil je dus zo voordelig mogelijk een Duitse auto invoeren, dan kun je het beste wat verder over de grens gaan zoeken.

Tot slot is het belangrijk dat je bij het eerste contact met de Duitse autodealer niet direct begint over de prijs. Ook in Duitsland zijn er ongetwijfeld verschillende onbetrouwbare autohandelaars. Wanneer je direct begint over de prijs, zal de verkoper al snel denken dat je dit ook bent. Het is beter om dit onderwerp pas ter plaatse te bespreken. Uiteindelijk is het ook niet handig om al te gaan onderhandelen over een auto as je nog niets eens zeker weet of de auto wel naar je zin is.

Al met al zijn er een aantal vragen die je je moet stellen voordat je een auto in Duitsland, of een ander land, aanschaft en wilt gaan invoeren in Nederland:

  • Is deze auto niet in Nederland verkrijgbaar?
  • Ben ik uiteindelijk, met alle bijkomende kosten in gedachte, wel goedkoper uit?
  • Weet ik zeker dat de auto in goede staat verkeert of het is ‘te mooi om waar te zijn’?
  • Als ik dit doe, hoe ga ik dan alles (transport, papierwerk, invoeren, etc.) regelen?

2. De auto transporteren

Je hebt een geschikte, goed onderhouden auto gevonden die helemaal aan jouw wensen voldoet. Hoe krijg je deze nu thuis in Nederland? Let op: rijd de auto hoe dan ook niet zelf de grens over! In Nederland kennen wij een erg streng bpm- en mrb-beleid. Dit houdt in dat Nederlander het in Nederland, zonder speciale ontheffing, niet is toegestaan om in een auto met een buitenlands kenteken te rijden. Doe je dit toch, dan kun je een flinke boete verwachten.

De enige optie die overblijft is om je net aangeschafte auto te laten transporteren door een bedrijf of zelf de auto met een trailer op te halen. Voor diegenen die zelf niet over een geschikte trailer beschikken zijn er talloze transportbedrijven die dit voor je kunnen doen. Als je wat centen wilt besparen, kun je het beste een tijdelijk Duits kenteken aanvragen, de auto naar de grens rijden en de auto vanaf daar naar Nederland laten transporteren.

3. Het papierwerk

Als het goed is, krijg je bij de aanschaf van de Duitse occasion twee documenten. De meest uitgebreide van de twee is de zogenaamde Fahrzeugbrief. Hierop staat alle belangrijke data informatie van zowel de auto als de eigenaar zelf. Doorgaans hoef je deze niet altijd bij je te hebben. Daarnaast heb je nog de kleinere Zulassingsbescheinigung. Hierop staan alle gegevens over het voertuig. Dit formulier moet je in Duitsland wél ten alle tijden in je auto hebben.

Naast deze twee verplichte papieren zijn er ook nog een aantal andere papieren die je kunt verwachten. Vaak krijg je ook de papieren van de laatste keuring, de Haupt Untersuchung, en heeft de auto een Europees Certificaat van Overeenstemming. Dit CVO houdt in dat het voertuig Europees is goedgekeurd en in de gehele Europese Unie wordt toegelaten. Na de aanschaf hoor je ook nog een factuur of betalingsbevestiging te ontvangen.

Al het benodigde papierwerk in het kort:

  • Fahrzeugbrief
    In de Fahrzeugbrief vind je alle info over de auto en de eigenaar. Je krijgt deze bij de aanschaf van de auto. Dit groene formulier hoef je niet altijd in de auto te hebben.
  • Zulassingsbescheinigung
    Op de Zulassingsbescheinigung staat alle informatie over het voertuig zelf. In Duitsland is het verplicht om deze altijd in de auto te hebben.
  • Haupt Untersuching (optioneel)
    De HU (Haupt Untersuching) is de Duitse variant op de Algemene Periodieke Keuring (APK). Soms ontvang je de papieren van de laatste HU-keuring bij de aanschaf van een Duitse occasion.
  • Europees Certificaat van Overeenstemming (CVO)
    Het Certificaat van Overeenstemming is als het ware het geboortebewijs van de auto. Bijna elke Europese auto is in bezit van het CVO. Met het CVO wordt aangetoond dat de auto voldoet aan alle toelatingseisen.
  • Factuur/ verkoopovereenkomst
    Het is, net zoals bij elke andere aankoop, belangrijk dat je de factuur of verkoopovereenkomst bewaart. Deze is namelijk nodig om bijvoorbeeld een Nederlands kenteken aan te vragen.

4. Een Nederlands kenteken aanvragen

Je hebt je auto zonder gedoe of boetes Nederland in gekregen en ook het papierwerk heb je goed voor elkaar. Nu komt de volgende stap: het aanvragen van een Nederlands kenteken. Het is van belang dat je de bovengenoemde papieren en de tijdelijke Duitse kentekenplaten meeneemt naar het RDW. Het RDW zal eerst een kijkje nemen naar de auto zelf: voldoet de auto wel aan alle Nederlandse reglementen? Om met de auto bij een van de 16 RDW-keuringsstations te komen, kun je gebruik maken van een zogenaamd eendagskenteken. Deze kun je aanvragen via de website van de RDW. Vergeet niet een tijdelijke verzekering af te sluiten voor de rit naar het keuringsstation. Als je de auto op een trailer of autoambulance vervoert is dit niet nodig.

RDW-keuringsstations

·         Almelo

·         Amsterdam

·         Arnhem

·         Den Bosch

·         Elsloo

·         Groningen

·         Heerenveen

·         Nieuwegein

·         Roosendaal

·         Rijen

·         Schiedam

·         Veldhoven

·         Venlo

·         Waddinxveen

·         Zwolle

·         Zwijndrecht

Je kunt op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 terecht bij een van deze 16 keuringsstations. Hiervoor kun je een afspraak maken of gewoon naar binnenlopen. Dit laatste kan alleen als je je voor 12.00 meldt bij de balie en als de auto niet ouder is dan 30 jaar. Als de auto ouder is dan 30 jaar, moet je altijd een afspraak maken. Dan moet de RDW namelijk extra tijd inplannen voor de keuring.

5. Bpm bij invoer auto uit Duitsland

  • Bpm staat voor “Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen”. Deze belasting dient door mensen met een bestelauto, personenauto of motor rijden betaald te worden, tenzij een uitzondering van toepassing is. De hoogte van de bpm wordt berekend over de netto-catalogus prijs van het voertuig en over de CO2-uitstoot. Wie een krachtige benzine of dieselauto in Duitsland koopt en in wil voeren, betaalt dus meer bpm dan iemand die een even dure maar zuinigere en schonere auto in wil voeren. De bpm valt dan erg hoog uit en zal in de toekomst alleen maar verder oplopen.

 

BPM betalen

Wanneer je in Nederland een nieuwe auto koopt, wordt deze belasting al via de dealer afgerekend. Maar ook als je een auto uit Duitsland invoert, moet je deze bpm betalen. Dan betaal je deze rechtstreeks aan de Belastingdienst. Pas als deze bpm is betaald, word je aanvraag voor een Nederlands kenteken definitief goedgekeurd.

Hoe betaal je nu je bpm? Dit kan via de website van de Belastingdienst. Dit is echter best wel ingewikkeld en kan dus voor verwarring zorgen. Daarom zijn er ook andere manieren om je bpm te betalen. Het gaat via bijvoorbeeld autotelex.nl veel gemakkelijker. Daarvoor moet je wel € 19,95 aan servicekosten betalen.

Je vult de benodigde formulieren in met behulp van je Duitse kentekenformulieren. Vervolgens print je de aangifte en lever je deze in bij het dichtstbijzijnde RDW-kantoor. Doorgaans ontvang je binnen een week het mailtje met het te betalen bedrag.

Vrijstelling van bpm?

In sommige gevallen krijg je vrijstelling op de belasting voor personenauto’s en wielrijtuigen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij ondernemers met een eigen, in dit geval uit Duitsland geïmporteerde, bestelbus. Om in aanmerking te komen voor deze ondernemersvrijstelling, moet je wel aan drie voorwaarden voldoen:

  • het voertuig is geregistreerd op de naam van de ondernemer
  • de ondernemer gebruikt het voertuig, in dit geval de bestelbus, voor minimaal 10% zakelijk
  • het voertuig blijft langer dan 5 jaar in de onderneming

6. Nieuwe auto in Duitsland kopen? Let op de BTW!

Duitsland is, zoals we eerder al zeiden, op gebied van nieuwe auto’s een stuk goedkoper dan Nederland. Op veel aspecten lijkt het kopen en importeren van een nieuwe auto erg op het invoeren van een Duitse occasion. Op gebied van BTW is er echter wel een groot verschil. Dit verschil kan grote financiële gevolgen hebben.

De Belastingdienst heft namelijk 21% BTW over nieuwe auto’s. In Duitsland betaal je echter ook al 19% BTW. Bij aanschaf van een nieuwe auto in Duitsland moet je dus uiteindelijk dubbel BTW betalen. Gelukkig is er een manier om dit te voorkomen.

Voordat we uitleggen hoe je deze dubbele BTW kunt voorkomen, is het eerst belangrijk om uit te leggen wat de Belastingdienst als een ‘nieuwe auto’ ziet. Voor de fiscus is een auto met minder dan 6.000 gereden kilometers of een auto minder dan 6 maanden oud, een ‘nieuwe auto’. Jij kan de verkoper van de nieuwe auto erop wijzen dat je in Nederland al BTW moet betalen en dat hij jou de auto exclusief BTW mag verkopen. Dan moet je wel kunnen aantonen dat je de auto ook echt in Nederland gaat invoeren.

7. Verzekering regelen na invoer

Zodra je uit Duitsland geïmporteerde auto of bestelbus is goedgekeurd door de RDW en je ook de bpm hebt betaald, ontvang je je zogenaamde kentekencard (kentekenbewijs). Darmee kun je de platen laten maken door een kentekenproducent. Dat kan via de meeste handelaars in auto-accessoires en -onderdelen, of via de lokale garagehouder. Kun je dan al veilig de weg op? Nog niet. Ook de verzekering moet nog geregeld worden. Je moet de auto minstens WA verzekeren voordat je er mee de weg op mag. Als je nog minder risico wilt lopen kun je de auto ook casco of all-risk verzekeren.

8. Risico’s en valkuilen bij auto uit Duitsland importeren

Over het algemeen kan het invoeren van een auto uit Duitsland erg lucratief zijn. Auto’s daar zijn nu eenmaal goedkoper. Toch kan het ook een aantal (grote) risico’s met zich meebrengen.

  • Garantie
    Als je besluit om je auto in een buurland te kopen is de kans groot dat je geen gebruik kan of gaat maken van een eventuele garantieregeling. Vanwege de afstand moet je jezelf telkens de vraag stellen of het überhaupt wel ‘loont’ om gebruik te maken van de garantie. In de praktijk kiezen veel mensen voor een reparatie in de buurt in plaats van gebruik maken van de garantie.
  • Historie auto moeilijk na te trekken
    Duitsland kent geen NAP controle of kilometer registratie zoals wij die in Nederland wel kennen. In feite weet je dus vrij weinig over de historie van jouw toekomstig nieuwe auto. De enige indicatie die je hebt zijn onderhoudsformulieren en keuringsrapporten. In de praktijk blijkt echter dat deze niet altijd deugen.
  • Lagere restwaarde
    Het aanschaffen en importeren van de auto ging goed. Je bent inmiddels een aantal jaar verder en bent al weer aan het kijken naar een nieuwe auto. Omdat je de auto hebt geïmporteerd kan het zo zijn dat de waarde van het voertuig lager ligt dan die van een ‘origineel Nederlands’ model. Dit komt mede door het ontbreken van de NAP (Nederlandse Auto Pas).
  • Onbekend terrein
    Een auto kopen is iets waarbij veel vertrouwen komt kijken. Je koopt alleen maar van iemand die je kunt vertrouwen. Door in het buitenland een auto te kopen, gooi je jezelf als het ware ‘in het diepe’. Er is toch sprake van een cultuur- en taalbarrière. Je loopt hierdoor sneller kans om opgelicht te worden.
  • Kans op boetes
    Al heb je de invoer van de door jou in Duitsland aangeschafte auto nog zo goed geregeld , het kan gebeuren dat er wat misgaat of dat je iets vergeet. In dat geval loop je het risico op een flinke boete.

8. Auto door bedrijf laten importeren

Wil je wel profiteren van het financiële voordeel van het invoeren van een auto uit Duitsland maar minder risico lopen? Dan kun je ervoor kiezen om je auto te laten importeren door een bedrijf. Dit is gemakkelijk en zorgt voor minder gedoe. Uiteraard betaal je daar ook wat voor. Tegenwoordig zijn er meerdere bedrijven die zich bezighouden met het importeren van auto’s uit Duitsland. Zij hebben allemaal zo hun voor en nadelen maar komen in grote lijnen overeen. Welk bedrijf voor het jou het meest geschikt is zal afhangen van jouw persoonlijke voorkeuren en je budget.

Vaak geeft zo’n bedrijf je meerdere opties:

  • Importbedrijf ondersteunt
    Als je de kosten zo laag mogelijk wilt houden, dan is dit de optie voor jou. Het importbedrijf ondersteunt daar waar nodig en geeft jou advies. Je moet zelf het papierwerk, transport en meer regelen. Als je er zelf niet uitkomt, kun je het importbedrijf inschakelen. Dit is vaak de goedkoopste optie.
  • Importbedrijf regelt alles
    De veiligste en meest gemakkelijke optie is om alles over te laten aan het importbedrijf. Het bedrijf regelt dan het transport, het papierwerk, de import en de registratie. Er zijn zelfs importbedrijven die een geschikte auto voor je kunnen zoeken. Zij hebben vaak een netwerkje van Duitse autohandelaars waar zij zaken mee doen. Dit kost doorgaans wel wat meer geld.

Auto importeren uit Duitsland

Al met al is het invoeren van een auto uit Duitsland geen eenvoudige zaak. Je kunt het jezelf wel gemakkelijker maken door hiervoor een bedrijf in te schakelen. Dan loop je ook wat minder risico. In veel gevallen is het importeren van een Duitse auto dus voordelig, mits je weet wat je doet en je op de hoogte bent van de risico’s. Besef ook dat het enige tijd kan duren voordat de hele papierhandel geregeld is.

Een auto invoeren uit Duitsland doe je zo
3.5 (69.6%) 25 votes