Gratis Kenteken Check

Wij Checken:
 • Schadeverleden
 • Eigenarenhistorie
 • Gestolen Auto's
 • Kilometerstand check
 • Gedailleerde waarde
+94 Andere Punten

Kenteken Schorsen – Hoe Werkt het schorsen van een Auto of Motorfiets?

Een voertuig schorsen, wat is dat eigenlijk? Het is een vraag die een gemiddeld particulier autobezitter zich wellicht niet snel zal stellen. Maar wanneer zich dan de situatie voordoet waarin u dit ineens nodig heeft, dan is het wel zo gemakkelijk als u weet hoe het zit, en wat voor u de voordelen en nadelen van het schorsen van een kenteken zijn. Dit leest u hier.

Een auto schorsen doet u als u uw auto tijdelijk niet zal gebruiken, tijdens de schorsing hoeft u niet te voldoen aan de voertuigverplichtingen zoals het betalen van wegenbelasting en autoverzekering.

Als u wil weten of er kosten aan verbonden zijn, of u nog in het mag voertuig rijden, hoe het zit met de periodieke APK keuring en het kenteken, lees dan verder.  Wij vertellen u hoe het zit!

Wat Betekent Kentekenbewijs Schorsen?

Als het kentekenbewijs van een auto of motor geschorst wordt, maIn de eerste plaats is het goed om te weten wat een auto schorsen eigenlijk inhoudt. Dit is heel simpel. Door de auto van de openbare weg te halen en deze niet te gebruiken en dit aan te geven bij de instanties, kunnen alle verplichtingen rondom de auto worden opgeschort. Denk aan het doen van de APK keuring, aan het betalen van de wegenbelasting en aan het afdragen van de premie voor de verzekering. Deze schorsing moet worden aangevraagd bij het RDW. Wanneer dit gedaan is wordt de APK vervaldatum automatisch opgeschort en de wegenbelasting stopgezet. De autoverzekering dient u zelf stop te zetten of op te schorten.

Waarom Schorsen?

Redenen om een voertuig te schorsen kunnen uiteen lopen. De meest voorkomende redenen om te schorsen zijn b.v. een langdurig verblijf in het buitenland, of een (langdurige) restauratie / reparatie van het voertuig dat op kenteken staat. Als u een schorsing aanvraagt bij het RDW bent u overigens niet verplicht om op te geven wat de reden van de schorsing is.

Hoe lang duurt een voertuig schorsing

Een schorsing van een auto or motor duurt altijd 1 jaar. Na deze periode loopt de schorsing automatisch af en kunt u ervoor kiezen om de schorsing (telkens met een jaar) te verlengen tegen een gereduceerd tarief.  De minimale schorsingsperiode bedraagt één maand. Besluit u om de schorsing binnen een jaar op te heffen, en in datzelfde jaar het voertuig opnieuw te schorsen? Dan betaalt u 2 maal de kosten voor het eerste jaar (2 x € 73,10 Euro).

Het is belangrijk dat u niet vergeet om de schorsingsperiode te verlengen. Als de schorsing is afgelopen, dan moét de auto namelijk APK gekeurd én verzekerd zijn. Wanneer dit niet het geval is dan riskeert u 2 (fikse) boetes. Zet daarom de einddatum van de schorsing in uw agenda.

Weetje: Volgens de RDW vergeten jaarlijks zo’n 60.000 mensen de schorsing te verlengen. Dat kost ze een boete van 370 euro.

 

Waar doe je het?
Ook belangrijk om te weten is waar je de auto kunt schorsen. Als particulier kunt hiervoor heel gemakkelijk online de nodige zaken regelen. Dat kunt u gemakkelijk zelf doen op de website van de RDW. Daar is te vinden hoe je dit moet doen en wat je allemaal nodig hebt om de schorsing te regelen. Uiteindelijk hoeft dit niet heel lastig te zijn en is dit binnen enkele klikken met je muis en het invullen van enkele gegevens direct al geregeld. Vervolgens hoef je je nergens meer zorgen om te maken. Een andere optie is naar het kentekenloket gaan om het te verzorgen.

Zodra het voertuig geschorst is mag u er niet meer mee rijden op de openbare weg. Rijdt u er toch mee, dan riskeert u een boete van € 370 Euro. Na het moment van schorsen bent u direct vrijgesteld van het betalen van wegenbelasting en van APK plicht.

 

internetbankieren en uw DigiD nodig

 

Kosten van Schorsing

Verblijft u slechts korte tijd buiten Nederland of bent u van plan het voertuig slechts korte tijd niet te gebruiken dan is het in de meeste gevallen voordeliger om niet te schorsen want er zijn kosten verbonden aan een schorsing.  Voor het schorsen van personenauto’s tot 15 jaar oud en bedrijfsauto’s tot 3,500 kg betaal je in het eerste jaar € 73,10 Euro. De verlenging van een schorsing kost 24,10 Euro.

Hierbij de Kosten voor het schorsen op een rijtje:

 • Kosten 1e jaar € 73,10
 • Kosten verlenging:  € 24,10
 • Brom- en snorfietsen € 11,10

Het opheffen van de schorsing is gratis. Let wel op dat het voertuig opnieuw APK gekeurd dient te worden indien het APK plichting is.

Sportauto Geschorst

voertuig schorsen tijdens restauratie

Waar moet je op letten?

Bij een auto schorsen is er eigenlijk maar één zaak die echt heel belangrijk is om in de gaten te houden. De auto mag absoluut de weg niet op zolang deze als geschorst geregistreerd staat. Dit kan je namelijk flinke problemen opleveren wanneer je door de politie gepakt wordt.

U mag de auto zelfs niet stil laten staan op een openbare parkeerplaats en eigenlijk zelfs niet zichtbaar op uw eigen terrein hebben staan. Het beste is om de auto in een afgesloten garage, schuur of andere prive ruimte op te slaan zodat deze  niet zichtbaar is vanaf de openbare weg.

Weer gaan rijden
Wanneer je auto weer naar behoren werkt, of jij weer in staat bent om te gaan rijden dan kan je de schorsing laten opheffen. Dit hoeft ook niet lastig te zijn, want ook dit kan je online of bij het loket laten verzorgen. Er zit wel een belangrijke kant aan die niet onderschat mag worden. De auto moet eerst een APK keuring ondergaan voordat deze weer de weg op mag. De keuring moet dus eerst worden gedaan en daarna mag pas de schorsing worden opgeheven. Let erop dat je het dus ook in deze volgorde aanpakt.

Andere zaken
Ook de andere zaken die tijdelijk waren stilgezet kunnen weer in gang worden gezet. Zoals geldt bij het schorsen, geldt ook bij het opheffen dat de wegenbelasting automatisch weer in gang gezet zal worden. De zaken rondom de verzekering zal je opnieuw zelf voor je rekening moeten nemen. Dat betekent dus dat je zelf moet aangeven dat je de auto weer gaat gebruiken en dat alles dus ook weer goed verzekerd moet zijn. Wanneer je dit allemaal geregeld hebt, dan kan je weer in je auto stappen en gaan rijden. Dit is allemaal snel te verzorgen door ieder mens.

Vaker schorsen
In theorie is een auto vaker schorsen mogelijk. Wanneer je er vaker lange tijd geen gebruik van kunt maken, omdat je een echte wereldreiziger bent bijvoorbeeld, dan zal je dit dus ook vaker kunnen doen. In de praktijk komt dit niet zo heel vaak voor, daarom is dit ook niet zo heel erg bekend. Dat neemt niet weg dat het geen enkel probleem is om dit te doen. Wanneer je dus veel het land uit bent, of je hebt een auto die vaak voor langere tijd stilstaat, dan kan je hiermee veel kosten besparen.

Schorsen? Een beknopte Samenvatting:

Hieronder de belangrijste punten die belangrijk zijn om te weten wanneer u besluit een voertuig te gaan schorsen:

 • Om een schorsing aan te kunnen vragen dient het voertuig moet op uw naam te staan.
 • Een geschorst voertuig mag niet op de openbare weg rijden of staan.
 • De motorrijtuigenbelasting wordt automatisch gestopt.
 • U moet zelf de verzekering stopzetten, nadat de schorsing is geregeld.
 • Het kentekenbewijs en eigenaarschap van de auto blijft ongewijzigd.
 • Opheffen van de schorsing is gratis (U krijgt geen nieuwe papieren wanneer de schorsing voorbij is).

Meer informatie:

Schorsing Aanvragen

Schorsing Opheffen

Rijksoverheid

 

Kenteken Schorsen – Hoe Werkt het schorsen van een Auto of Motorfiets?
2.3 (46.67%) 12 votes