Gratis Kenteken Check

Wij Checken:
 • Schadeverleden
 • Eigenarenhistorie
 • Gestolen Auto's
 • Kilometerstand check
 • Gedailleerde waarde
+94 Andere Punten

Chassisnummer Controle – Schade & Historie Buitenlandse Auto’s Opvragen

Om de geschiedenis en de schadehistorie van een buitenlandse auto of motorfiets zonder Nederlands kenteken op te vragen kunt u de chassisnummer check gebruiken. Iedere auto, motor of oplegger is voorzien van een uniek chassisnummer ofwel framenummer. 

 Chassisnummer Natrekken

Controleer op Schade via autoverleden.nl

Chassisnummer Check

Een chassis check is vooral aan te raden wanneer u het schade verleden wil natrekken van een buitenlands voertuig. Door het chasissinummer op te vragen via de onderstaande check kunt u de geschiedenis, het schadeverleden en kilometerstand van bv. Belgische en Duitse import auto’s en andere voertuigen opvragen en controleren.

Wat is het chassisnummer precies?

Het Chassisnummer of VIN nummer is het internationale identificatienummer van een voertuig.  Andere benamingen voor een chassisnummer zijn een VIN of voertuigidentificatienummer. Het chassisnummer is een reeks van 17 tekens die voor iedere auto uniek is. In Nederland is deze zogenaamde VIN code gekoppeld aan het kenteken dat word uitgegeven door de Rijksdienst van het Wegverkeer. Het chassisnummer kan in het frame verwerkt zijn of op een plaatje zijn gedrukt dat op het voertuig vastzit, en wordt wereldwijd door fabrikanten van voertuigen als identificatie aangebracht. Alle auto’s die na 1980 gemaakt zijn beschikken over een chassisnummer van 17 cijfers.

Gegevens die in het chassisnummer verwerkt zijn, zijn onder andere:

 • De locatie waar de auto gemaakt is
 • De fabrikant van het voertuig
 • Het merk van de auto en de capaciteit en kracht van de motor
 • Flexible brandstof aanduiding
 • Authorisatiecode van de Fabrikant
 • Modeljaar
 • Fabriekscode van de Fabrikant
 • Het serienummer van de auto

 

Chassisnummer

uitleg chassisnummer

Waaruit bestaat het chassisnummer?

Het chassisnummer kan voor een leek ongestructureerd en/of onlogish overkomen. Echter, er zit wel degelijk een logica in de reeks cijfers en letters waaruit het nummer is opgebouwd. Wij lichten dat voor u toe:

 • De eerste drie tekens van het chassisnummer vormen de WMI-code. WMI staat voor World Manufacturer Identification. Deze is gekoppeld aan de naam van de fabrikant van de auto. Hier vindt u bijvoorbeeld ook waar de auto gebouwd is.
 • De zes daaropvolgende tekens zijn de VDS: Vehicle Description Section. In de Vehicle Description Section staan de eigenschappen van de auto en een controlecijfer. Hier vindt u bijvoorbeeld het merk van de auto en gegevens over de motor.
 • De laatste acht tekens bestaan uit de VIS. Dit staat voor de Vehicle Indicator Section. Hierin staat het modeljaar van de auto, het volgnummer en de fabriekscode.

 

Waar vindt u het chassisnummer?

Het chassisnummer staat op diverse plekken vermeldt, zo kunt u het nummer terugvinden in het kentekenbewijs van de auto, waar het vermeld staat als het ‘voertuigidentificatienummer’. Daarnaast is het chassisnummer ook aangebracht op het voertuig zelf. Er zijn geen regels omtrent de locatie van het VIN nummer, en iedere fabrikant is vrij om het nummer te plaatsen waar deze wil.
Bij moderne auto’s kunt u het chassisnummer in de meeste gevallen vinden op het dashboard achter het raam aan de bestuurders zijde. De meest voorkomende locaties bij moderne voertuigen zijn:

Meest voorkomende locatie van het Chassisnummer

Daarnaast kan het chassisnummer op maar liefst 14.633 andere locaties voorkomen bleek uit een onderzoek van kenteken.tv.

De top 10 van meest voorkomende Chassisnummer locaties zijn:

 1. Op de bodemplaat bij de rechter voorzitting
 2. Midden tegen schutbord onder de motorkap
 3. Op rechter schroefveerkoker onder de motorkap
 4. Rechts tegen schutbord onder de motorkap
 5. Rechts in de motorruimte
 6. Rechts op schutbord onder motorkap
 7. Rechts op bodemplaat bij de voorzitting
 8. Midden op schutbord onder motorkap
 9. Rechts schroefveerkoker
 10. Rechter bodemplaat bij voorzitting

Het is zeer belangrijk dat het chassisnummer op het kentekenbewijs overeenkomt met het chassisnummer in uw auto. Wanneer het chassisnummer op het kentekenbewijs niet overeenkomt met het chassisnummer in de auto, is er iets mis. Het komt tegenwoordig vaak voor dat criminelen een chassisnummer van een gezonde auto klonen, en deze op een ‘ongezonde’ auto plaatsen – het zogenaamde omkatten van auto’s. Dit kan een zeer vertekend beeld geven van de auto, waardoor u groot risico loopt. Het klonen van chassisnummers is illegaal en kan torenhoge boetes opleveren.

Voor wie is het controleren interessant?

Tegenwoordig importeren veel mensen een auto vanuit het buitenland. Voordat u overgaat tot aanschaf van een auto in het buitenland is het aan te raden om een online chassisnummer check uit te voeren. Het aanschaffen van een auto uit het buitenland heeft een aantal (financiële) voordelen. Echter, steeds vaker zit er bij auto’s uit het buitenland ‘een addertje onder het gras’. Zo werd er recent in de media gesproken over fraude met de kilometerstand bij tienduizenden auto’s per jaar die uit het buitenland afkomstig waren.

Een chassisnummer check is aan te raden voor iedereen die een auto uit het buitenland wil controleren op diefstal en/of schadehistorie. Nadat u het VIN nummer opvraagt krijgt u in een handomdraai een overzichtelijk document met de voertuig geschiedenis en historische schademeldingen (incl. diefstalcheck) van de auto.

Waarom moet u een chassisnummer check doen voordat u een auto aanschaft?

Door het natrekken van het chassisnummer krijgt u inzicht in het (schade) verleden van de buitenlandse of ingevoerde auto, waardoor u als koper beter kunt inschatten of de auto betrouwbaar is. Door het voertuig rapport van de check te vergelijken met de gegevens uit de advertentie, weet u zeker dat u de juiste gegevens heeft over het voertuig en of de verkoper en de auto betrouwbaar zijn (of juist niet). Wanneer er een verschil bestaat tussen de gegevens uit het voertuigrapport en de details die de verkoper over de auto verschaft, is het verstandig om hier minstens met de verkoper over in gesprek te gaan en zo nodig van de aankoop af te zien. Een chassisnummer check kan veel tijd en geld besparen, omdat u snel inzicht vergaard in de conditie van het voertuig.

Via de online check hierboven kunt u de volgende gegevens opvragen over de auto:

 • Schade en Ongevallen: Via het chassisnummer kunt u achterhalen of en hoeveel ongelukken er met de auto geweest zijn. Een auto kan na een ongeval in perfecte conditie worden hersteld, en hierdoor kan het lijken alsof er nooit iets met de auto aan de hand is geweest. Door middel van een check kunt u direct zien of de auto betrokken is geweest bij ongevallen.
 • Diefstal: het autorapport geeft aan of de auto als gestolen geregistreerd staat. Door middel van een controle bij diverse politiekorpsen in binnen- en buitenland ziet u snel of het voertuig als gestolen geregistreerd staat.
 • Kilometerstand: tegenwoordig wordt er veel gefraudeerd met de kilometerstand. Met het chassisnummer kan achterhaald worden of de aangegeven kilometerstand betrouwbaar is. Deze controle is vergelijkbaar met de NAP check zoals we die in Nederland kennen.

 Indien beschikbaar worden er via de chassisnummer check ook foto’s van het voertuig worden getoond. Dit kunnen foto’s zijn van de schade die het voertuig in het verleden heeft gehad.

Autoverleden Chassisnummer Natrekken

Controleer op Schade via autoverleden.nl

Chassisnummer Check

Doordat een eenvoudige kenteken check niet werkt bij een buitenlands voertuig, kunt u een chassisnummer check laten uitvoeren via deze pagina.
Voertuig gegevens incl schademeldingen zijn op te vragen via het Chassisnummer voor auto’s uit de volgende landen:

 • België
 • Duitsland
 • Frankrijk
 • Oostenrijk
 • Zwitserland
 • USA
 • Hongarije
 • Tsjechië

 

Wanneer u het chassisnummer invoert wordt er voor u een rapport samengesteld. Met dit rapport heeft u direct inzicht in de eerdergenoemde zaken. Wanneer u vervolgens tot aankoop overgaat kunt u het rapport meenemen om te controleren of alles klopt.

Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Vehicle_identification_number

 

Chassisnummer Controle – Schade & Historie Buitenlandse Auto’s Opvragen
3.6 (71.15%) 61 votes