Als u een nieuwe auto of motor koopt, dan moet u het kenteken op uw naam laten zetten voordat u zich officieel eigenaar van het voertuig mag noemen. Op naam zetten gebeurt door het z.g. kenteken overschrijven bij een daarvoor door het RDW bevoegde instantie. Hoe dit precies in zijn werk gaat en welke handelingen erbij komen kijken, beschrijven we in deze post.
Onze kenteken check tool staat rechtstreeks in verbinding met de Rijksdienst van het Wegverkeer. Zodra het kenteken overschrijven gedaan is en het voertuig op uw naam is gezet wordt dit direct verwerkt in de RDW database en zijn deze gegevens opvraagbaar via de kenteken check in realtime.
Hoe Kenteken Overschijven werkt
Hoe u de overschrijving moet regelen is afhankelijk van wie u het voertuig koop. Koopt u een nieuwe (tweedehands) auto van een dealer, erkend autobedrijf, of erkende voertuighandelaar (rechtspersoon) dan wordt de overschrijving van het kenteken meestal door dit bedrijf verzorgt. Koopt u echter van een particulier, dan zal u zelf het kenteken moeten overschrijven. Dit is een belangrijk verschil, en goed om in het achterhoofd te houden als u een nieuwe auto, bedrijfswagen, caravan of motorfiets wil gaan kopen.
Stappenplan Kenteken Overschrijven:
Hieronder een beknopte samenvatting van het overschrijfproces.
- Stap 1: Controleer of het kentekenbewijs compleet is en zorg dat u als koper een geldig identiteitsbewijs heeft
- Stap 2: laat de auto overschrijven bij de RDW, een Postkantoor of Kentekenloket
- Stap 3: overhandig het vrijwaringsbewijs aan de verkoper en bewaar zelf het eerste deel van de nieuwe tenaamstellingscode goed
- Stap 4: sluit, voordat u met het voertuig de weg op gaat, een autoverzekering af
Let op: U dient minimaal 18 jaar te zijn om het kenteken te kunnen overschrijven.
Kentekenbewijs moet compleet zijn
De verkoper van het voertuig moet ervoor zorgen dat deze het kentenbewijs compleet heeft. Als de verkoper (een deel van) het kentekenbewijs en/of de tenaamstellingscode kwijt is dan moet hij eerst een vervangend kentekenbewijs aanvragen bij de RDW of een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen, voordat hij het voertuig aan u kan verkopen. Zonder een compleet kentekenbewijs van de auto of motorfiets is het niet mogelijk is om de overschrijving naar een nieuwe eigenaar af te ronden. Daarom moet u als particulier goed opletten op de volledigheid van het bewijs voordat u een tweedehandsauto koopt.
Om het kenteken te overschrijven heeft u het volledige kentekenbewijs nodig. Deze bestaat uit het originele Tenaamstellingsbewijs (deel IB) en het Overschrijvingsbewijs (deel II) of een Kentekencard en de tenaamstellingscode.
Waar Kenteken Overschrijven?
U kunt het kenteken laten overschrijven bij een Kentekenloket, Postkantoor of bij een van de RDW Balies in Zoetermeer, Den Bosch of Veendam. Tegenwoordig kunt u ook online uw voertuig overschrijven.
Voor een online overschrijving heeft u wel een aantal aanvullende zaken nodig zoals een DigiD en RDA lezer app die vooralsnog alleen beschikbaar is voor Android telefoons. Daarnaast dient u beschikken over een modern rijbewijs (van na 14 Nov. 2014) Deze dient namelijk gescanned te worden met de RDA-lezer app. Overigens is elk geldig paspoort of identeitsbewijs ook geschikt.
De juiste spullen meenemen
De overschrijving maak je gemakkelijk compleet door een aantal dingen al voor je begint op orde te hebben. Zoals aangegeven heb je het originele kentekenbewijs nodig. Daarnaast heb je ook het overschrijvingsbewijs nodig. Wanneer het een relatief nieuwe auto betreft, dan heb je de zogenaamde kentekencard nodig en de tenaamstellingscode die er in twee delen los is bijgeleverd. Het spreekt voor zich dat je ook een geldig legitimatiebewijs van jezelf nodig hebt om te tonen. Dit geldt ook wanneer je de overschrijving via internet gaat regelen. Zorg hier dus altijd voor zodat je direct aan de slag kunt ermee.
Om een auto te kunnen overschrijven heb je een aantal documenten nodig, waarvan een deel nog in bezit is van de oude eigenaar. Zorg dus altijd dat de verkoper deze documenten kan overhandigen. De meeste mensen hebben inmiddels een plastic kentekenbewijs op creditcardformaat. Toch kan het zijn dat je een ouderwets papieren kentekenbewijs tegenkomt.
Bij een papieren kentekenbewijs
- het tenaamstellingsbewijs
- het overschrijvingsbewijs
- een geldig legitimatiebewijs
Bij een kentekencard
- de kentekencard
- de tenaamstellingscode
- een geldig legitimatiebewijs
Wat je meekrijgt
Wanneer je alle spullen hebt meegebracht kan je door de medewerker die je helpt laten verzorgen dat het kenteken overschrijven zo gebeurd is. Wanneer dit klaar is, dan zal je daar zelf ook weer bewijzen van krijgen. Direct tastbaar is het zogenaamde tenaamstellingsverslag. In de meeste gevallen ziet dit eruit als een soort kassabon. Hierop staat bijna onderaan een code van vier cijfers. Dit is het eerste deel van de tenaamstellingscode. Samen met het tweede deel van de code, dat je later krijgt, kan je hier later zaken mee regelen rondom de auto. Bewaar dit dus altijd goed.
Voor de verkoper
Een kenteken overschrijven is niet alleen belangrijk voor jou als koper, maar natuurlijk ook voor de verkoper. Wanneer de auto op jouw naam komt te staan, dan moet immers ook worden vastgelegd dat de vorige eigenaar niet langer in het bezit is van de auto. Hier dient het zogenaamde vrijwaringsbewijs voor. Dit is een bewijs waarmee de oude eigenaar kan aantonen dat de auto niet langer in het bezit is. Dit kan heel belangrijk in sommige zaken zijn. Bijvoorbeeld wanneer jij net na aankoop een ongeluk veroorzaakt of wanneer de auto gestolen wordt. Hier hoop je natuurlijk niet op, maar het is wel belangrijk.
De rest ontvangen
Zoals je eerder al kunt lezen krijg je wanneer je een kenteken gaat overschrijven direct een deel van de tenaamstellingscode mee. Je krijgt dan de volgende dag het andere deel. Dit ontvang je samen met het nieuwe kentekenbewijs. Tegenwoordig is dit een bewijs in creditcardvorm. Dit wordt de kentekencard genoemd. Het tweede deel van de code voeg je samen met de eerste vier cijfers op de kassabon. Er geldt wel een uitzondering. Wie een auto leaset zal dit tweede deel niet ontvangen. Dat is ook wel weer lekker makkelijk want daardoor is het jouw zorg verder dus ook niet, maar die van de leasemaatschappij.
Op naam van een rechtspersoon
Er is nog een uitzondering op de regel die je moet weten als je een kenteken overschrijven gaat. Wanneer de auto op naam van een rechtspersoon moet komen te staan, dan moet je dit vooraf regelen door een machtiging in te dienen. Met deze eenmalige machtiging kan iemand worden aangesteld die de overschrijving dan kan verzorgen. Er is dan geen onderscheid of je dit op één van de drie plekken laat doen waar je dit in levende lijve kunt doen of dat je dit online laat verzorgen. De machtiging is in alle gevallen een belangrijke zaak om te regelen.
De kosten van overschrijving
Het grote voordeel van een kenteken overschrijven is dat het helemaal niet duur is. Natuurlijk kan het niet geheel gratis worden gedaan, maar je zal verbaasd zijn hoe weinig dit je eigenlijk zal gaan kosten. Voor een bedrag van €10,10 ben je al klaar. Alle zaken zoals ze in dit verhaal zijn beschreven worden voor dat bedrag geregeld. Het gebeurt dus niet alleen snel wanneer je dit laat doen, het is ook nog eens ronduit goedkoop te noemen. Dit hoeft dus geen belemmering te vormen om een bepaalde auto te kopen. Dit is een fijne wetenschap te noemen.
Wanneer niet?
Er is ook nog een soort uitzondering op de regel als het om een kenteken overschrijven gaat. Er is namelijk ook een situatie waarin je alles niet helemaal zelf hoeft te doen. Dat is wanneer je de auto aankoopt bij een bedrijf dat erkend is door de RWD. Dan vind je bij dat bedrijf namelijk het kentekenloket. Alle zaken worden dan direct voor je geregeld en veel meer dan je identificatiebewijs laten zien en een handtekening zetten onder de documenten hoef je dan dus ook niet te doen. Dat maakt het alleen maar nog gemakkelijker. Dit zijn de bekende autobedrijven die dit verzorgen.
Alles snel op orde
Eigenlijk staat er niets je dus als particulier in de weg om alles snel op orde te krijgen als het gaat om het overschrijven van een kenteken. Natuurlijk is het wel slim om altijd goed het oog erin te houden dat alles op de goede manier gebeurt. Zo kan je direct zonder verdere zorgen de weg op met je nieuwe auto. Eigenlijk is het vrijwel altijd zo dat alles goed verloopt en dat je er verder geen omkijken meer naar hebt nadat je het eenmaal verzorgd hebt. Dat is gemakkelijk.