Gratis Kenteken Check





Wij Checken:
  • Schadeverleden
  • Eigenarenhistorie
  • Gestolen Auto's
  • Kilometerstand check
  • Gedailleerde waarde
+94 Andere Punten

Tenaamstellingscode Kwijt? – Wat Nu?

Met de komst van de kentekencard op 1 januari 2014 is ook de gang van zaken rondom de tenaamstellingscode veranderd. Deze code bestaat tegenwoordig uit twee delen. Eén deel van de code ontvangt u direct bij het aanvragen of overschrijven van het kenteken, het 2e  deel ontvangt u samen met de kentekencard per brief via de post.

Op het moment dat u een auto op naam zet ontvangt u een tenaamstellingsverslag. Daarop staat het eerste deel van de tenaamstellingscode. Het 1e deel bestaat uit vier cijfers. Samen met deel 2, welke vijf cijfers heeft, heeft u dan negen cijfers.  U kunt uw auto alleen verkopen of schorsen wanneer u beide delen van de tenaamstellingscode heeft (9 cijfers).

tenaamstellingsverslag met tenaamstelllingscode

Vervangend Tenaamstellingsverslag aanvragen

Als u onverhoopt het het tenaamstellingsverslag met het eerste deel van de code kwijt bent, dan kunt u voor 1 euro een vervangende code aan vragen bij het RDW. Dit kunt u makkelijk zelf online regelen. Daarvoor hoeft u alleen maar naar het dienstenportaal van de RDW te gaan en kunt u online heel gemakkelijk een nieuwe aanvraag doen.
Hier kunt u vervolgens  kiezen tussen:

  • Kentekencard met tenaamstellingscode aanvragen (met eventueel een APK-rapport)
  • Alleen een tenaamstellingscode aanvragen

Nadat u een keuze heeft gemaakt dient u een aantal gegevens in te voeren zoals het kenteken van de auto of motor het burgerservicenummer en het Voertuigidentificatienummer ofwel chassisnummer van het voertuig nodig.

Zorg ervoor dat u deze gegevens bij de hand heeft als u een nieuwe tenaamstellingscode gaat aanvragen.

Vervangende kentekencard en tenaamstellingscode

Wanneer je het kentekenbewijs, in de vorm van een kentekencard kwijt bent geraakt, dan moet u ook een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen. Let hier dus ook goed op. Je bent dan weliswaar de delen van de code niet kwijtgeraakt, maar doordat het bewijs weg is, kan je de oude code niet langer gebruiken. Je hoeft dit dan niet apart te bestellen. Je gaat op de website van de RDW gewoon naar de pagina waar je een vervangende kentekencard kunt bestellen. Daar kan je dan direct een nieuwe code mee bestellen. Die ontvang je dan met het bewijs als dit binnenkomt.

De nieuwe code
De tenaamstellingscode krijg je altijd wanneer je een andere auto gaat kopen. Of dit nu een nieuwe auto is of een tweedehandsauto maakt niet uit. De code is in het leven geroepen op deze manier toen van een kentekenbewijs naar een kentekencard werd overgestapt. De code komt normaal gesproken in twee delen, maar wanneer een nieuwe code wordt aangevraagd is dit anders. In dat geval komt er een nieuwe code van negen cijfers aan. Dit is belangrijk om te weten. De code is belangrijk omdat deze op een later moment misschien nog gebruikt moet worden.

Online een aanvraag doen
Wie een nieuwe tenaamstellingscode nodig heeft kan deze online aanvragen, maar ook bij een kentekenloket. Wanneer de aanvraag online gedaan wordt, dan zal je een aantal gegevens moeten invullen op de website. Dat zijn gegevens over jou als eigenaar, maar ook gegevens over de auto. Omdat de auto op jouw naam staat kan de RDW op die manier zien of alles klopt wanneer je een aanvraag doet. Je zal bijvoorbeeld zaken over het chassisnummer moeten weten. Aan de hand daarvan is het dan makkelijk om snel de zaken te regelen. Zorg dus dat je alles bij de hand hebt voor je eraan begint.

Klein prijsje
Het is goed om te weten dat het aanvragen van een nieuwe tenaamstellingscode niet heel duur is. Natuurlijk is er wel een klein prijsje aan verbonden, maar die kosten zijn opvallend laag te noemen. Het gaat namelijk om een prijs van 1 euro. Daarvoor krijg je dan de nieuwe code aangeleverd. De kosten die je moet afrekenen kan je direct betalen op de website van de RDW. Daarvoor kan je dan iDeal gebruiken. Wat wel belangrijk is om te weten is dat je de code altijd moet afnemen zodra je deze aanvraagt. Je kunt niet terug wanneer je de oude code toch vindt.

Oude code
De tenaamstellingscode kwijtraken kan op verschillende manieren. Omdat je hem in de eerste plaats in twee delen krijgt, kan het zo zijn dat je die beide delen bewaart. Wanneer je dan vervolgens één van de beide delen kwijtraakt, dan zal je een hele nieuwe code moeten aanvragen. Vanaf het moment dat je die hebt aangevraagd is de oude code onbruikbaar. Het deel dat je nog hebt moet je dan dus vernietigen. Dit geldt ook wanneer je een nieuwe kentekencard aanvraagt. Daar krijg je ook een nieuwe code bij, dus dan moet je de beide oude delen vernietigen bij ontvangst van de nieuwe.

Jouw verantwoordelijkheid
Het is belangrijk om te beseffen dat het aanvragen van de code jouw verantwoordelijkheid is. Doordat de auto op jouw naam staat ben jij de enige die hier iets aan kan doen wanneer je de tenaamstellingscode kwijt bent geraakt. Bedenk je dit dus ook altijd. Dit geldt niet alleen wanneer je naar het loket gaat, maar het geldt net zo goed wanneer je de zaken online wilt regelen. Maak er dus altijd zelf tijd voor om dit snel te doen. De code lijkt niet belangrijk, maar je moet wel alles goed op orde brengen.

Snelle een nieuwe
Wat wel een voordeel is als je met de RDW werkt om een nieuwe tenaamstellingscode aan te vragen, is dat alles altijd snel in orde gemaakt kan worden. Wanneer je de aanvraag doet voor 20.00 dan zal na twee dagen de nieuwe code al verstuurd worden. Doe je dit na 20.00 dan duurt het drie dagen. Doe je dit op vrijdag na 20.00 dan zal het tot de volgende dinsdag duren voor de code wordt verstuurd. In alle gevallen zal je dus maximaal rond de 4 dagen moeten wachten op de nieuwe code. Dit is relatief snel te noemen.

 

Tenaamstellingscode Kwijt? – Wat Nu?
2.8 (56%) 15 votes